הייתי מעורב בתאונת דרכים האם אני יכול לקבל פיצוי כספי?
בשנים האחרונות נפתחים למעלה מ-12,000 תיקי תאונות דרכים עם נפגעים ולמעלה מ-21,000 תאונות דרכים בהם מעורבים כלי רכב. נתון מדהים זה לא כולל את התאונות הרבות שאירעו באיזור יהודה והשומרון.
בעקבות ריבוי תאונות הדרכים בארץ, חוקק חוק מיוחד לנפגעי תאונות דרכים.
ראשית כל, כל אדם אשר נוהג ברכב, חייב לדאוג לביטוח חובה בתוקף וזאת בהתאם לחוק הפלת"ד. בהמשך המאמר נבין, כי במידה ונהג אשר נפגע בתאונה ואין ביטוח חובה לרכב, לא יוכל לתבוע לפיצויים לפי חוק הפלת"ד.
למעשה חוק הפלת"ד דואג לכך שכל בעל רכב ירכוש ביטוח חובה בתוקף וכי ביום הפגיעה, יוכל לקבל פיצוי. אך התנאי הוא כי חובה לתבוע את הביטוח החובה של הרכב בו השתמשנו.
אז על מנת להבין מהי תאונת דרכים יש צורך לפנות לסעיף 1 לחוק:
""תאונת דרכים" – מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על- ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המיכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי; ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי".
כפי שניתן להבין, תנאי ראשוני הוא שיהיה שהתאונה תגרם עקב שימוש ברכב מנועי. כלומר במידה והתאונה נגרמה בעקבות טעינה או פריקה של מטען כמו מכולה או במידה והרכב רק משמש זירה עבור הפגיעה כמו אירוע פלילי בתוך אוטובוס או רק לקחת פריט מתוך הרכב כמו ארנק שנשכח ברכב, התאונה לא תחשב כתאונת דרכים כי היא לא נגרמה עקב שימוש ברכב מנועי ולמטרות תחבורה.
תאונת דרכים קיימת רק כאשר מדובר ברכב מנועי: " "רכב מנועי" או "רכב" – רכב הנע בכוח מיכני על פני הקרקע ועיקר יעודו לשמש לתחבורה יבשתית, לרבות רכבת, טרקטור, מכונה ניידת הכשירה לנוע בכוח מיכני בכביש ורכב נגרר או נתמך על ידי רכב מנועי, ולמעט כסא גלגלים, עגלת נכים ומדרגות נכות".
כפי שניתן להבין, פגיעה גופנית ממטוס בזמן שהוא נוסע על מסלול התעופה, לא תיחשב כתאונת דרכים.
אז במידה ואדם היה מעורב בתאונת דרכים כנוסע או כהולך רגל, הנפגע יכול לקבל פיצוי מבעל הרכב כפי שנקבע בסעיף 2:
"אחריות נוהג ברכב –
(א) המשתמש ברכב מנועי (להלן – הנוהג) חייב לפצות את הנפגע על נזק גוף שנגרם לו בתאונת דרכים שבה מעורב הרכב.
(א1) הנוהג ברכב ישראלי חייב לפצות נפגע שהוא ישראלי או תייר חוץ על נזק גוף שנגרם לו בתאונת דרכים שבה מעורב הרכב אף אם התאונה אירעה באזור או בשטחי האחריות האזרחית הפלסטינית או באזורים ויראו את התאונה כאילו אירעה בישראל;
לענין סעיף זה –
"תייר חוץ" – במשמעותו בחוק שרותי תיירות, התשל"ו-1976 למעט תושב האזור או תושב שטחי האחריות האזרחית הפלסטינית ובלבד שהוא נפגע במהלך סיור כמשמעותו בחוק האמור.;
"רכב ישראלי" – רכב הרשום בישראל או החייב ברישום בישראל לפי כל דין, או רכב שאינו חייב ברישום שבעליו הוא ישראלי.
(ב) היה השימוש ברכב על פי התר מאת בעל הרכב או המחזיק בו, תחול האחריות גם על מי שהתיר את השימוש".
כפי שניתן להבין מהסעיף, אחריות מוחלטת הינה מצב בו לא משנה אם התאונה נגרמה באשמת גורם זה אחר או אחר, ישנו מקום לקבלת פיצוי כספי בגין פגיעה גופנית וזאת ללא שום תנאי למעט מקרים חריגים כפי שיפורט בהרחבה בהמשך.
מה עושים במידה והיו מספר כלי רכב אשר מעורבים בתאונת שרשרת, על מי חלה חובה הפיצוי?
לפי סעיף 3: "תאונה שבה מעורבים מספר כלי רכב [תיקון: תשמ"ה]
(א) בתאונת דרכים שבה היו מעורבים מספר כלי רכב, תחול על כל נוהג האחריות לנזקי הגוף של מי שנסע בכלי הרכב שלו.
(ב) נפגע אדם מחוץ לכלי הרכב בתאונת דרכים שבה היו מעורבים מספר כלי רכב, יהיו הנוהגים חייבים כלפיו יחד ולחוד; בינם לבין עצמם ישאו בנטל החיוב בחלקים שווים. לענין חלוקת החבות בין הנוהגים לפי סעיף קטן זה, רואים כלי רכב כמעורב בתאונת דרכים אם בעת התאונה היה מגע בינו לבין כלי רכב אחר או בינו לבין הנפגע".
כאמור, במידה ואדם מסיע מספר אנשים ברכבו, ונקלע לתאונת דרכים, כל נוסעי הרכב יהיו זכאים לפיצוי עבור נזקי גופם מחברת הביטוח שביטחה את הרכב במסגרת ביטוח החובה.
מה קורה אם הולך רגל נפגע בתאונת שרשרת?
ראוי לשים לב כאשר הולך רגל נפגע בתאונת דרכים עם מספר רכבים, יראו כל הנהגים הן ביחד והן לחוד כאחראים לתאונה וחלוקת האחריות תהינה בחלקים שווים.
מה קורה במקרה והולך רגל נפגע בתאונת דרכים וזהות הפוגע איננה ידוע לנו כמו תאונת פגע וברח? או במידה והיינו נוסעים ברכב ללא ביטוח חובה בתוקף?
הוקמה במיוחד קרן בשם קרנית שתפקידה לתת פיצוי לנפגעים שאין להם ממי לגבות פיצוי כספי .
לפי סעיף 12 לחוק הפיצויים- "תפקיד הקרן:
(א) תפקידה של הקרן היא לפצות נפגע הזכאי לפיצוים לפי חוק זה ואין בידו לקבוע פיצויים מאת מבטח מחמת אחת מאלה:
(1) הנוהג האחראי לפיצויים אינו ידוע;
(2) אין לנוהג ביטוח לפי פקודת הביטוח או שהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה. הוראה זו לא תחול לגבי נפגע שאינו ישראלי אשר נהג ברכב המכוסה בכרטיס ביטוח רכב בין-לאומי לפי הוראות פקודת הביטוח;
כמו כן, מה קורה במידה ונוסע ברכב שלא מבוטח? גם כאן ניתן לתבוע את קרנית, אך סעיף 9 מאפשר לקרנית אפשרות לתבוע את הנוהג ללא ביטוח להשיב לה את הכספים אותה היא פיצה את הנפגע
סעיף 9: "זכות חזרה –
(א) מי ששילם פיצויים המגיעים לפי חוק זה לא תהא לו זכות חזרה על אדם אחר החייב בפיצויים לפי חוק זה זולת הזכות לחזור על אחד מאלה:
(1) מי שאינו זכאי לפיצויים כאמור בסעיף 7;
(2) מי שאין לו ביטוח לפי פקודת הביטוח או שהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה, למעט מי שהיה לו ביטוח שנתי שתקפו פג תוך 30 יום לפני התאונה.
(3) בעל הרכב או המחזיק בו כאמור בסעיף 7א.
(ב) חבותו של מי שחוזרים עליו לפי סעיף קטן (א), תהיה לפי פקודת הנזיקין.
(ג) אין בהוראות סעיף זה כדי לפגוע בזכות החזרה של מעורבים בתאונה לפי סעיף 3(ב) בינם לבין עצמם".
נשים לב כי בסיטואציה בה לא היה לנהג לדעת, לא תהיה לגביו חזרה.
האם כולם זכאים לקבל פיצוי במקרה של תאונת דרכים? סעיף 7 לחוק הפלת"ד מציין מפורשות אילו נהגים אינם זכאים לקבל פיצוי על מנת למנוע מקרים של הונאות לדוגמה:
"הגבלת זכאותם של נפגעים – נפגעים אלה אינם זכאים לפיצויים לפי חוק זה:
(1) מי שגרם לתאונה במתכוון;
(2) מי שנהג ברכב מתוך הפרת החוק לתיקון דיני העונשין (שימוש ברכב ללא רשות), תשכ"ד-1964, וכן מי שהיה מצוי ברכב ביודעו שנוהגים בו כאמור;
(3) מי שנהג ברכב כשאין לו רישיון לנהוג בו, למעט רישיון שפקע מחמת אי-תשלום אגרה;
(4) מי שהרכב שימש לו, או סייע בידו, לביצוע פשע.
(5) מי שנהג ברכב ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח שהיה לו לא כיסה את שימושו ברכב;
(6) בעל הרכב או המחזיק בו, שהתיר לאחר לנהוג ברכב כשאין לו ביטוח לפי פקודת הביטוח או כשהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה ושנפגע בתאונת דרכים שאירעה באותה נהיגה, בין בהיותו ברכב ובין מחוצה לו".
על מנת להמחיש את סעיף 7, ניתן להבין כי מי שנהג ברכב ללא רשות או רישיון אינו זכאי לקבלת פיצוי בגין התאונה שיפגע בה. החוק אף מרחיב את הסעיף עבור כל מי שנמצא ברכב וידע כי הנהג לקח את הרכב בניגוד לחוק, לא יהיה זכאי לפיצוי באם יגרם לו נזק בעקבות התאונה.
סעיף 8 ייחוד העילה הינו סעיף מיוחד בחוק, אשר קובע מפורשות כי במידה והינך זכאי לפיצוי בהתאם לחוק הפלת"ד, לא תהיה רשאי לתבוע פיצוי נוסף לפי חוק אחר.
"(א) מי שתאונת דרכים מקנה לו עילת תביעה על פי חוק זה, לרבות תביעה על פי ביטוח כאמור בסעיף 3(א)(2) ובסעיף 3(ד) לפקודת הביטוח, לא תהיה לו עילת תביעה על פי פקודת הנזיקין בשל נזק גוף, זולת אם נפגע בתאונה שנגרמה על ידי אדם אחר במתכוון.
(ב) מי שאלמלא הוראות סעיף 22(ב), היתה תאונת דרכים מקנה לו עילת תביעה כאמור בסעיף קטן (א), דינו לענין הוראות סעיף זה, כדין מי שיש לו עילת תביעה על פי חוק זה.
(ג) אין בהוראת סעיף קטן (א) כדי לגרוע מתביעה על פי פקודת הנזיקין של מי שאין לו עילת תביעה על פי חוק זה".
הרעיון העומד מאחורי סעיף זה הינו לרכז את כל התביעות הנובעות מהסיכון של שימוש ברכב תחת המטריה של ביטוח הרכב, ולכן למי שיש עילת תביעה לפי החוק מוטלת החובה לתבוע אך ורק לפי חוק הפיצויים.
במידה ועברת תאונת דרכים ואתם מעוניינים לקבל פיצוי כספי, ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי דין אלי דרוקר ושות' ולקבל פיצויים מכל הגורמים הרלוונטים.
לפרטים נוספים בכל הקשור לתאונת דרכים ואיך לקבל פיצויים מחברת הביטוח, ניתן ליצור קשר עם עו"ד אלי דרוקר, סמילנסקי 24, נתניה 079-5723242
אלי דרוקר עורך דין תאונת דרכים